Legumina poziomkowa
(1931)
Leguminy, czyli desery na bazie jaj, były niegdyś bardzo popularne. Dodawano do nich owoce, ryż, śmietanę. To lekkie i puszyste desery pieczone w małych kokilkach. Legumina poziomkowa jest wilgotna i bardzo aromatyczna – najlepiej zjeść ją od razu po wyjęciu z piekarnika, zanim opadnie. Świetnie smakuje z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.
SKŁADNIKI:
4 jaja
100 g cukru
60 g bułki tartej
270 g świeżych poziomek
Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj na puszysty krem z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Poziomki zblenduj.
Połącz poszczególne składniki – najpierw żółtka z poziomkami i bułką, na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Foremki do zapiekania posmaruj masłem i wysyp mąką. Przelej ciasto na 1/3 wysokości foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30-40 minut (w zależności od wielkości foremek – do suchego patyczka).
Podawaj ciepłe lub schłodzone, według uznania.
stary przepis oryginalny (wwwpolona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
Dodaj komentarz