Tagi:

Tagi:

Legumina poziomkowa


(1931)

Leguminy, czyli desery na bazie jaj, były niegdyś bardzo popularne. Dodawano do nich owoce, ryż, śmietanę. To lekkie i puszyste desery pieczone w małych kokilkach. Legumina poziomkowa jest wilgotna i bardzo aromatyczna – najlepiej zjeść ją od razu po wyjęciu z piekarnika, zanim opadnie. Świetnie smakuje z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.

SKŁADNIKI:

4 jaja

100 g cukru

60 g bułki tartej

270 g świeżych poziomek

Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj na puszysty krem z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Poziomki zblenduj.

Połącz poszczególne składniki – najpierw żółtka z poziomkami i bułką, na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.

Foremki do zapiekania posmaruj masłem i wysyp mąką. Przelej ciasto na 1/3 wysokości foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30-40 minut (w zależności od wielkości foremek – do suchego patyczka).

Podawaj ciepłe lub schłodzone, według uznania.

 

stary przepis oryginalny (wwwpolona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *