Mus brzoskwiniowy
Muss owocowy (1913)
Takie musy owocowe z dodatkiem żelatyny były kiedyś popularnym deserem. Choć w wykonaniu są bardzo proste i nie wymagają wielu składników, odpowiednio podane wyglądają efektownie i elegancko. Na blogu znajduje się przepis na mus jabłkowy (tutaj), a dziś proponuję letni pyszny mus brzoskwiniowy.
SKŁADNIKI (ilości wg uznania):
brzoskwinie
cukier
skórka cytrynowa
żelatyna (na 500 ml musu 4 łyżeczki)
Brzoskwinie umyć, zalać wrzątkiem na 15 minut w celu sparzenia skórki. Po tym czasie obrać ze skórki, oddzielić od pestek, pokroić na małe kawałki, przełożyć na patelnię.
Dodać cukier i skórkę z cytryny, smażyć, dopóki brzoskwinie się nie rozpadną. Zblendować je na gładki mus.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej (lecz nie wrzącej) wody. Dokładnie wymieszać i poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Połączyć z musem.
Naczynia napełnić musem i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz