Tagi: * *

Tagi: * *

Rolada czekoladowa


(1948)

Ten deser bez pieczenia zrobisz w 5 minut. W oryginalnym przepisie dodatek stanowią migdały i orzechy włoskie, ale można dodać do rolady z powodzeniem inne składniki – żelki, pianki, owoce kandyzowane, pistacje – za każdym razem uzyskując inny smak. 

SKŁADNIKI:

200 g gorzkiej czekolady

2 łyżki miodu

140 g migdałów

50 g orzechów włoskich

sok z 1 cytryny

cukier puder do obtoczenia rolady

Orzechy i migdały posiekaj. Wszystkie składniki (oprócz cukru pudru) przełóż do rondelka i cały czas mieszaj do rozpuszczenia czekolady.

Na blacie rozłóż papier do pieczenia, przełóż na niego masę czekoladową, uformuj wałek. Czekolada będzie gorąca, więc załóż silikonowe rękawice. Gdy rolada zostanie uformowana, obtocz ją w cukrze pudrze i wstaw do lodówki. Po godzinie stężeje i będzie ją można kroić.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *