Tagi:

Tagi:

Ruloniki z marmoladą


Ciastka cytrynowe (1931)

Te ciasteczka nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale i wspaniale smakują. Wyrabianie ciasta przypomina nieco przygotowywanie ciasta francuskiego – kilkukrotne składanie ciasta i rozwałkowywanie sprawia, że ciasteczka mają strukturę listkową, są chrupiące, o lekkim cytrynowym aromacie.  Do nadziania użyłam domowej konfitury malinowej, ale możecie użyć dowolnej – powinna mieć zwartą konsystencję, żeby nie wypłynęła w czasie pieczenia.

SKŁADNIKI:

250 g masła 82%

250 g mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki śmietany 18%

sok i skórka z 1 cytryny

40 g cukru

40 g mielonych migdałów

marmolada do nadzienia

Na stolnicę wsyp mąkę z cukrem. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej, wyrób za pomocą dłoni ciasto przypominające mokry piasek. Dodaj sok i skórkę z cytryny, śmietanę i żółtka. Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko i złóż, tworząc kwadrat/prostokąt – bok lewy do środka, następnie prawy, następnie górny i dolny. Rozwałkuj ponownie ciasto i powtórz czynność (4-6 razy).

Rozwałkuj ciasto ostatni raz na kształt prostokąta. Potnij je na kwadraty wielkości 7×7 cm. Na każdym z kwadratów rozprowadź niewielką ilość marmolady, pozostawiając czyste brzegi.

Roluj ciastka. Zwilż brzeg wodą i dociśnij do rulonu, by ciastko nie otworzyło się w czasie pieczenia.

Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmaruj je białkiem i posyp migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

 

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *