Tagi:

Tagi:

Ucierane ciasto ze śliwkami


Wyborowy kruchy placek z owocami (1948)

Wbrew oryginalnemu tytułowi ciasto z tego przepisu wcale nie kruchym plackiem, ale miękkim, puszystym ciastem przypominającym w smaku biszkopt. Szybkie ucierane, bez proszku, sody czy drożdży. 

SKŁADNIKI (na małą tortownicę):

140 g masła 82%

140 g mąki pszennej

140 g cukru

2 jajka

świeże śliwki

Jajka utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj miękkie masło, ucieraj do połączenia składników. Dodaj mąkę, zmiksuj dokładnie.

Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Śliwki umyj, wypestkuj, przekrój na pół. Połówki owoców połóż na cieśnie skórką do dołu.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45-50 minut (do suchego patyczka).

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *