Tagi: * *

Tagi: * *

Zapiekana jajecznica ze szparagami i parmezanem


Szparagi z jajecznicą na muszelkach (1931)

Jajecznica to potrawa, która często gości na polskim stole. Jednak zazwyczaj robiona jest na szybko z rozkłóconych na patelni jaj z dodatkiem kiełbasy, szczypiorku czy papryki i pomidorów. Disslowa, autorka przepisu, ma trochę bardziej skomplikowany pomysł na jajecznicę, ale dodatkowa praca się opłaci – ze zwykłych składników uzyskacie niezwykłe danie: aksamitną jajecznicę z orzeźwiającymi szparagami, chrupiącą maślaną bułką tartą i aromatem startego parmezanu. Niebo w gębie!

SKŁADNIKI (dla 2-3 osób)

6 jaj

125 ml mleka 

40 g masła  + 20 g do smażenia bułki

200 g szparagów

20 g tartego parmezanu

20 g bułki tartej

sól, pieprz

Szparagi obierz (nie musisz, ja obieram do połowy), ugotuj na chrupko, pokrój drobno.

Jajka dokładnie zmiksuj z mlekiem na jednolity kolor, dopraw solą i pieprzem. Usmaż jajecznicę na 40 g masła, nie ścinaj jej mocno. Pod koniec smażenia dodaj szparagi, wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego.

Rozpuść na patelni 20 g masła, dodaj bułkę tartą, zasmaż na rumiano. Polej bułką jajecznicę, posyp parmezanem. Zapiekaj kilka minut do rozpuszczenia sera. Podawaj ciepłe.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *