Zapiekana jajecznica ze szparagami i parmezanem
Szparagi z jajecznicą na muszelkach (1931)
Jajecznica to potrawa, która często gości na polskim stole. Jednak zazwyczaj robiona jest na szybko z rozkłóconych na patelni jaj z dodatkiem kiełbasy, szczypiorku czy papryki i pomidorów. Disslowa, autorka przepisu, ma trochę bardziej skomplikowany pomysł na jajecznicę, ale dodatkowa praca się opłaci – ze zwykłych składników uzyskacie niezwykłe danie: aksamitną jajecznicę z orzeźwiającymi szparagami, chrupiącą maślaną bułką tartą i aromatem startego parmezanu. Niebo w gębie!
SKŁADNIKI (dla 2-3 osób)
6 jaj
125 ml mleka
40 g masła + 20 g do smażenia bułki
200 g szparagów
20 g tartego parmezanu
20 g bułki tartej
sól, pieprz
Szparagi obierz (nie musisz, ja obieram do połowy), ugotuj na chrupko, pokrój drobno.
Jajka dokładnie zmiksuj z mlekiem na jednolity kolor, dopraw solą i pieprzem. Usmaż jajecznicę na 40 g masła, nie ścinaj jej mocno. Pod koniec smażenia dodaj szparagi, wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego.
Rozpuść na patelni 20 g masła, dodaj bułkę tartą, zasmaż na rumiano. Polej bułką jajecznicę, posyp parmezanem. Zapiekaj kilka minut do rozpuszczenia sera. Podawaj ciepłe.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz