Sos Cumberland
(1931)
Angielski sos Cumberland w kuchni przedwojennej był z pewnością popularny, o czym świadczą liczne przepisy. Podawano go głownie do dziczyzny lub wołowiny, a jego głównym składnikami były galaretka porzeczkowa, sok z pomarańczy i musztarda. Niekiedy dodawano do niego również chrzan, cebulę i imbir. Sos z poniższego przepisu jest bardzo rzadki, ja dusiłam w nim mięso, aż się zredukował. Osobiście nie jestem fanką kwaśnym sosów do mięsa, ale nasi przodkowie je uwielbiali.
SKŁADNIKI:
100 g galaretki porzeczkowej
60 g musztardy Dijon
250 ml półsłodkiego czerwonego wina
sok z jednej pomarańczy
sól
Wszystkie składniki sosu wymieszaj, dopraw solą. Podawaj na zimno do mięsa (najlepiej dziczyzny).
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz