Tagi:

Tagi:

Sos Cumberland


(1931)

Angielski sos Cumberland w kuchni przedwojennej był z pewnością popularny, o czym świadczą liczne przepisy. Podawano go głownie do dziczyzny lub wołowiny, a jego głównym składnikami były galaretka porzeczkowa, sok z pomarańczy i musztarda. Niekiedy dodawano do niego również chrzan, cebulę i imbir. Sos z poniższego przepisu jest bardzo rzadki, ja dusiłam w nim mięso, aż się zredukował. Osobiście nie jestem fanką kwaśnym sosów do mięsa, ale nasi przodkowie je uwielbiali.  

SKŁADNIKI:

100 g galaretki porzeczkowej

60 g musztardy Dijon

250 ml półsłodkiego czerwonego wina

sok z jednej pomarańczy

sól

Wszystkie składniki sosu wymieszaj, dopraw solą. Podawaj na zimno do mięsa (najlepiej dziczyzny).

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

 

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *