Sałatka z bobu
Sałata z bobu (1931)
Bób to jedna z najstarszych roślin rosnących na terenie dzisiejszej Polski, wykorzystywany już w czasach pierwszych Słowian, ale w przedwojennych książkach kucharskich nie ma zbyt wielu przepisów na to warzywo. Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis na tę sałatkę – bardzo nowoczesną, lekką i prostą. Od tego czasu na stale zagościła w moim menu.
SKŁADNIKI:
500 g bobu
2 jajka
1 mała czerwona cebula
150 g pomidorków koktajlowych
garść świeżego koperku
sól, pieprz
Bób ugotuj w łupinach do miękkości, obierz.
Jajka ugotuj na twardo, posiekaj. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, pomidorki przekrój na pół.
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw solą i pieprzem, posyp świeżym koperkiem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz