Tagi:

Tagi:

Sałatka z bobu


Sałata z bobu (1931)

Bób to jedna z najstarszych roślin rosnących na terenie dzisiejszej Polski, wykorzystywany już w czasach pierwszych Słowian, ale w przedwojennych książkach kucharskich nie ma zbyt wielu przepisów na to warzywo. Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis na tę sałatkę – bardzo nowoczesną, lekką i prostą. Od tego czasu na stale zagościła w moim menu.

SKŁADNIKI:

500 g bobu

2 jajka

1 mała czerwona cebula

150 g pomidorków koktajlowych

garść świeżego koperku

sól, pieprz

Bób ugotuj w łupinach do miękkości, obierz.

Jajka ugotuj na twardo, posiekaj. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, pomidorki przekrój na pół.

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw solą i pieprzem, posyp świeżym koperkiem.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *