Sałatka z fasolki szparagowej
Sałata z zielonej fasolki (1931)
Patrząc na ten przepis nigdy nie pomyślałabym, że ma prawie sto lat. Połączenie fasolki z oliwą, cebulą i cytryną – proste i genialne – nie kojarzy się z przedwojenną kuchnią. Wtedy warzywa polewało się cięższymi sosami – na przykład na bazie beszamelu. Disslowa podaje zresztą przepisy na dwie inne sałatki z fasolki, obie z beszamelem – jedna z dodatkiem gruszek i korzennych przypraw (też jest pyszna!), a druga z jabłkami.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
250 g fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sok i skórka z połowy cytryny
sól i pieprz
Do gotującej się, osolonej wody, wrzuć obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki i umytą fasolkę. Gotuj do miękkości, odcedź.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oliwę połącz z sokiem z cytryny.
Ostudzoną fasolkę przełóż do miski, posyp cebulą, polej oliwą z cytryną. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Podawaj na zimno.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również innych dań z fasolką:
Dodaj komentarz