Tagi:

Tagi:

Sałatka z fasolki szparagowej


Sałata z zielonej fasolki (1931)

Patrząc na ten przepis nigdy nie pomyślałabym, że ma prawie sto lat. Połączenie fasolki z oliwą, cebulą i cytryną – proste i genialne – nie kojarzy się z przedwojenną kuchnią. Wtedy warzywa polewało się cięższymi sosami – na przykład na bazie beszamelu. Disslowa podaje zresztą przepisy na dwie inne sałatki z fasolki, obie z beszamelem – jedna z dodatkiem gruszek i korzennych przypraw (też jest pyszna!), a druga z jabłkami. 

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

250 g fasolki szparagowej

1 mała czerwona cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

sok i skórka z połowy cytryny

sól i pieprz

Do gotującej się, osolonej wody, wrzuć obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki i umytą fasolkę. Gotuj do miękkości, odcedź.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oliwę połącz z sokiem z cytryny.

Ostudzoną fasolkę przełóż do miski, posyp cebulą, polej oliwą z cytryną. Dopraw solą i pieprzem.  Wymieszaj.

Podawaj na zimno.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

 

Spróbuj również innych dań z fasolką:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *