Błyskawiczne racuchy na śmietanie
Racuszki (1917)
Dziś racuchy kojarzą się z placuszkami drożdżowymi smażonymi na głębokim tłuszczu. Dawniej nazwy „racuchy”, „bliny” i „placki” stosowano wymiennie i tak, jak dzisiejszy przepis, wcale nie musiały zawierać drożdży. Te trzyskładnikowe placuszki nie zawierają żadnego środka spulchniającego, mimo to są niesamowicie puszyste.
SKŁADNIKI (na 12 małych racuchów):
150 g mąki
140 g śmietany 18%
2 jajka
sól
olej do smażenia
owoce do podania
Mąkę, śmietanę, jajka i szczyptę soli zmiksować.
Rozgrzać olej na patelni. Powinno być go sporo, żeby racuchy ładnie rosły.
Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię, smażyć do zarumienienia. Podawać z owocami sezonowymi lub polane sokiem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce, A.J. Kamionka, 1917
Spróbuj również:
Mniam, mniam 🙂 Szukałam takiego prostego przepisu, więc już zdążyłam zrobić. Racuszki pycha, puszyste i mięciutkie. Z malinami, borówkami i czereśniami mogłabym zjeść całą porcję sama.
Placuszki są świetne! Bardzo szybko się je robi i są bardzo puszyste 🙂