Krem z zielonego groszku
Zupa „Cream of Pea” (1917)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie zielonego mrożonego groszku
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
śmietana do podania
sól i pieprz
Groszek wsypać do rondla, zalać bulionem – powinien całkowicie zakryć groszek z centymetrowym zapasem. W razie potrzeby dodać bulionu lub wody.
Drobno posiekać cebulę, podsmażyć, włożyć do garnka. Gotować 20-30 minut.
Rozpuścić łyżkę masła, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Ugotowany groszek zblendować na aksamitny krem, dodać zasmażkę, wymieszać i gotować kilka minut.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
przepis oryginalny:
„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”,
A.J.K, 1917
Spróbuj również:
Genialnie szybka, prosta i pyszna zupa! Idealna na letni obiad 🙂
Dlatego zawsze mam w zamrażalce paczkę zielonego groszku 😉
Jedna z moich ulubionych zup. Dzięki wielkie!
Bardzo proszę 🙂