Likier poziomkowy
(1892)
Tradycja wyrabiania domowych nalewek i likierów zanika. Maria Ślężańska w swojej książce kucharskiej podaje przepisy na różne alkohole, począwszy od wódek (np. pomarańczowa, z rajskich jabłek, z liści brzoskwiń) przez likiery (waniliowy, miętowy, kawowy) po wiśniówkę i arak.
SKŁADNIKI:
200 ml spirytusu
250 g poziomekx
200 g cukru
400 ml wody
Poziomki zalać spirytusem (lub wódką, jeśli ktoś woli słabszy likier) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni. Po tym czasie w wodzie rozpuścić cukier i do powstałego syropu przelać przecedzony przez gazę spirytus poziomkowy. Wymieszać, zakręcić i odstawić na kilka dni, żeby likier się przegryzł.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Kucharz Wielkopolski”, Maria Ślężańska, 1892
Spróbuj również:
Dodaj komentarz