Naleśniki bawarskie
Naleśnik bawarski (1931)
Pod nazwą naleśników bawarskich kryją się tak naprawdę puszyste omleciki. Od tradycyjnych omletów odróżnia je to, że robione z ciasta parzonego. Są niezwykle delikatne i miękkie. Disslowa radzi podawać je z sokiem owocowym.
SKŁADNIKI:
125 ml mleka
łyżka cukru
cytryna
65 g mąki
3 jajka
masło do smażenia
Zetrzyj skórkę z cytryny, zagotuj w mleku z cukrem. Dodaj mąki, wymieszaj rózgą dokładnie, żeby nie było grudek, odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie zimne, dodaj żółtka i sok z cytryny, dobrze wymieszaj.
Ubij pianę z białek, wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta.
Rozpuść masło na patelni. Smaż naleśniki z dwóch stron do zarumienienia. Podawaj z sokiem owocowym, cukrem lub owocami.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
Dodaj komentarz