Tagi:

Tagi:

Naleśniki bawarskie


Naleśnik bawarski (1931)

Pod nazwą naleśników bawarskich kryją się tak naprawdę puszyste omleciki. Od tradycyjnych omletów odróżnia je to, że robione z ciasta parzonego. Są niezwykle delikatne i miękkie. Disslowa radzi podawać je z sokiem owocowym.

SKŁADNIKI:

125 ml mleka

łyżka cukru

cytryna

65 g mąki

3 jajka

masło do smażenia

Zetrzyj skórkę z cytryny, zagotuj w mleku z cukrem. Dodaj mąki, wymieszaj rózgą dokładnie, żeby nie było grudek, odstaw do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie zimne, dodaj żółtka i sok z cytryny, dobrze wymieszaj.

Ubij pianę z białek, wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta.

Rozpuść masło na patelni. Smaż naleśniki z dwóch stron do zarumienienia. Podawaj z sokiem owocowym, cukrem lub owocami.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

 

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *