Tagi:

Tagi:

Rydze w maśle


Rydze smażone (1892) 

Smażone w maśle rydze to dobry sposób na zachowanie świeżości grzybów. Można je dodać do sosów, jajecznicy, mięsa, a aromatyczne rydzowe masło wykorzystać do przygotowywania potraw. 

SKŁADNIKI:

140g świeżych małych rydzów

200 g masła klarowanego

Rydze oczyść, osuszyć.

Masło klarowane rozpuścić w rondelku. Wrzucić do niego rydze, smażyć na głębokim tłuszczu kilka minut (do momentu, gdy zaczną się przysmażać, chcemy tego uniknąć).

Rydze wyjąć z masła, włożyć do słoików. Gdy masło zacznie tężeć, zalać nim grzyby, zamknąć.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Kucharz Wielkopolski, Maria Ślężańska, 1892

 

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *