Rydze w maśle
Rydze smażone (1892) 
Smażone w maśle rydze to dobry sposób na zachowanie świeżości grzybów. Można je dodać do sosów, jajecznicy, mięsa, a aromatyczne rydzowe masło wykorzystać do przygotowywania potraw.
SKŁADNIKI:
140g świeżych małych rydzów
200 g masła klarowanego
Rydze oczyść, osuszyć.
Masło klarowane rozpuścić w rondelku. Wrzucić do niego rydze, smażyć na głębokim tłuszczu kilka minut (do momentu, gdy zaczną się przysmażać, chcemy tego uniknąć).
Rydze wyjąć z masła, włożyć do słoików. Gdy masło zacznie tężeć, zalać nim grzyby, zamknąć.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Kucharz Wielkopolski, Maria Ślężańska, 1892
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |








Dodaj komentarz