Barszcz z porzeczkami
Barszcz z owocami (1931)
Nie jestem fanką barszczu na zakwasie, ale ponieważ to tradycyjna polska potrawa, musiałam ją w końcu odtworzyć. Wybrałam najdziwniejszą wersję tej zupy – z sokiem porzeczkowym. Soku porzeczkowego, agrestowego lub z niedojrzałych winogron od wieków używano do zakwaszania potraw, o czym świadczą pierwsze zachowane w języku polskim przepisy.
SKŁADNIKI:
500 ml rosołu
100 g czerwonych porzeczek
200 ml zakwasu na barszcz w butelce
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
garść koperku, pietruszki i szczawiu
3 pieczarki
1 łyżka masła
2 jajka gotowane na twardo
sól, pieprz
Posiekaj zieleninę, pieczarki pokrój w paski, cebulę i szczypiorek również pokrój drobno i przysmaż na maśle w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Następnie dodaj rosół.
Do zakwasu dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Wlej wszystko do rosołu, wymieszaj, gotuj.
Gdy barszcz się gotuje, zalej porzeczki bez szypułek wodą (dodaj jej tylko tyle, żeby przykryła owoce do maksymalnie połowy), rozgotuj je. Sok i przetarte przez sito owoce dodaj do barszczu. Zagotuj zupę, dopraw solą i pieprzem.
Na talerzach rozłóż pokrojone ugotowane jajko, zalej barszczem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |







Dodaj komentarz