Tagi:

Tagi:

Rosół z kalafiorem i knedelkami


Rosół z kalafiorami (1917)

W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele wspaniałych, niecodziennych przepisów na zupy, a ten jest jednym z nich. Zabielony rosół z dodatkiem kalafiora i knedelków z bułki to świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy kalafiorowej. Bogaty w smaku rosół, delikatny kalafior i maślane mięciutkie knedelki stanowią idealne połączenie.

SKŁADNIKI:

na zupę:

1 litr mocnego rosołu ( w u mnie wołowy)

500 g kalafiora 

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

2 żółtka

na knedelki:

30 g masła 

2 jajka rozmiar M

1 żółtko

100 g bułki tartej

sól

gałka muszkatołowa

Ugotuj kalafiora aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Podziel na mniejsze różyczki.

Zrób knedelki – zmiksuj jajka i żółtko z masłem (muszą być w temperaturze pokojowej). Dopraw solą i gałką. Wsyp bułkę tartą, zmiksuj. Formuj knedelki wielkości orzecha laskowego (jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki).

W rondlu, w którym będziesz gotować zupę, rozpuść masło. Dodaj mąkę, rozmieszaj trzepaczką i rozrzedź łyżką wazową chłodnego rosołu. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka, wymieszaj, żeby nie było grudek, następnie dodaj resztę rosołu, zagotuj.

Do gotującej się zupy wrzuć knedelki, gotuj 5 minut.

Na talerze rozłóż różyczki kalafiora i zalej zupą z knedelkami.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl) Kucharka polska i amerykańska, 1917

 

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *