Rosół z kalafiorem i knedelkami
Rosół z kalafiorami (1917)
W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele wspaniałych, niecodziennych przepisów na zupy, a ten jest jednym z nich. Zabielony rosół z dodatkiem kalafiora i knedelków z bułki to świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy kalafiorowej. Bogaty w smaku rosół, delikatny kalafior i maślane mięciutkie knedelki stanowią idealne połączenie.
SKŁADNIKI:
na zupę:
1 litr mocnego rosołu ( w u mnie wołowy)
500 g kalafiora
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
na knedelki:
30 g masła
2 jajka rozmiar M
1 żółtko
100 g bułki tartej
sól
gałka muszkatołowa
Ugotuj kalafiora aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Podziel na mniejsze różyczki.
Zrób knedelki – zmiksuj jajka i żółtko z masłem (muszą być w temperaturze pokojowej). Dopraw solą i gałką. Wsyp bułkę tartą, zmiksuj. Formuj knedelki wielkości orzecha laskowego (jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki).
W rondlu, w którym będziesz gotować zupę, rozpuść masło. Dodaj mąkę, rozmieszaj trzepaczką i rozrzedź łyżką wazową chłodnego rosołu. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka, wymieszaj, żeby nie było grudek, następnie dodaj resztę rosołu, zagotuj.
Do gotującej się zupy wrzuć knedelki, gotuj 5 minut.
Na talerze rozłóż różyczki kalafiora i zalej zupą z knedelkami.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Kucharka polska i amerykańska, 1917
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz