Zupa poziomkowa
Zupa poziomkowa z żółtkami (1931)
Zupy owocowe przed wojną były bardzo popularnym daniem. Maria Disslowa podaje aż trzy przepisy na zupę poziomkową – ze śmietaną, z żółtkami i z winem, co świadczy o dużej popularności tych owoców w tamtych czasach. W końcu nazbieranie litra poziomek nie jest wcale takie proste.
To danie dziś bardziej kojarzy się z deserem niż zupą – w konsystencji przypomina rzadszy budyń, a autorka radzi podawać go z biszkoptami.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
750 ml tłustego mleka
3 żółtka
450 g poziomek
100 g cukru
biszkopty do podania
Poziomki umyj, zblenduj. Mleko zagotuj.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj do niego 6-8 łyżek ciepłego mleka, wymieszaj.
Dodaj żółtka do pozostałego, gotującego się mleka. Mieszaj trzepaczką, aż nieco zgęstnieje. Wystudź. Dodaj poziomki.
Podawaj na zimno z biszkoptami.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
Zupa wygląda przepysznie 🙂 Jestem ciekawa, gdzie udało się Pani zdobyć tyle poziomek, czy można je gdzieś kupić?
Dziękuję 🙂 Mam w pobliżu polanę poziomkową, w tym roku jest ich sporo plus zbiory balkonowe.
Żałuję, że dopiero teraz odkryłam tę stronę!!! Dziękuję za dzielenie się przepisami.
Dziękuję 🙂 Zapraszam również na instagrama 🙂