Zupa poziomkowa


Zupa poziomkowa z żółtkami (1931)

Zupy owocowe przed wojną były bardzo popularnym daniem. Maria Disslowa podaje aż trzy przepisy na zupę poziomkową – ze śmietaną, z żółtkami i z winem, co świadczy o dużej popularności tych owoców w tamtych czasach. W końcu nazbieranie litra poziomek nie jest wcale takie proste. 

To danie dziś bardziej kojarzy się z deserem niż zupą – w konsystencji przypomina rzadszy budyń, a autorka radzi podawać go z biszkoptami. 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

750 ml tłustego mleka 

3 żółtka

450 g poziomek

100 g cukru

biszkopty do podania

Poziomki umyj, zblenduj. Mleko zagotuj.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj do niego 6-8 łyżek ciepłego mleka, wymieszaj.

Dodaj żółtka do pozostałego, gotującego się mleka. Mieszaj trzepaczką, aż nieco zgęstnieje. Wystudź. Dodaj poziomki.

Podawaj na zimno z biszkoptami.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

Spróbuj również:

4 Responses to Zupa poziomkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *