Tagi:

Tagi:

Zupa z bułek


1921

Zupa z bułek to potrawa nawiązująca do najprostszych dań kuchni chłopskiej takich jak wodzianka. Jednak w przeciwieństwie do niej bazuje na bulionie warzywnym, a nawet jest doprawiona sokiem z cytryny, której na wsiach nie widywano. Choć może nie wygląda specjalnie apetycznie, trzeba przyznać, że jest bardzo smaczna i treściwa.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

na rosół:

3 marchewki

1 obrana i opalona nad ogniem cebula

2 małe pietruszki

1 mały por lub kawałek dużego

1/2 małego selera lub 1/4 dużego

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy 

2 kulki ziela angielskiego

sól, pieprz

1,5 l wody

pozostałe:

2 łyżki soku z cytryny

2 bułki kajzerki (czerstwe)

2 surowe jajka

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, pora umyj i włóż do garnka. Dodaj cebulę, przyprawy i obrany ząbek czosnku. Zalej wodą i gotuj przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i przecedź.

Bułki pokrój w kostkę, jajka rozkłóć w osobnej misce.

Do wazy, w której podasz zupę włóż na dno bułki, następnie wlej jajka i zalej je gorącym bulionem. Wymieszaj delikatnie, żeby nie uszkodzić bułek. Jeśli nie podajesz zupy w wazie, zrób to samo w garnku.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *