Zupa z dyni z groszkiem
Zupa z dyni (1931)
Dynia to moje ulubione jesienne warzywo. Doceniano je również sto lat temu – była składnikiem deserów, bułek, zapiekanek czy zup. Te ostatnie zazwyczaj robiono na słodko, z dodatkiem mleka i cukru. Werska Marii Disslowej jest bardzo zbliżona do współczesnych zup z tego warzywa – sycąca, rozgrzewająca, z dodatkiem ziemniaków, cebuli i zielonego groszku.
SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
600 g dyni
200 g cebuli (2 średnie)
300 g pomidorów
300 g ziemniaków
pół szklanki zielonego groszku mrożonego
60 g masła
szczypiorek
sól, pieprz
Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Jeśli używasz hokkaido, pokrój ze skórą. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Pomidory pokrój, cebulę pokrój drobno. Groszek rozmroź.
W rondlu na połowie masła zeszklij cebulę. Dodaj dynię, pomidory i ziemniaki oraz 600 ml wody. Dopraw solą i pieprzem, duś do miękkości. Następnie zblenduj warzywa z wodą.
Dodaj groszek i resztę masła i gotuj jeszcze dwie minuty.
Rozlej zupę na talerze, posyp szczypiorkiem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
Dodaj komentarz