O mnie

 

Pularda
Stół sprzed wieków

Jakiś czas temu w moje ręce trafiła książka kucharska z początku XX wieku. Zaczęłam przeglądać ją jako ciekawostkę, a skończyłam z zaznaczonymi kilkunastoma przepisami do wypróbowania. Okazało się, że wszystkie są świetne! Tak rozpoczęła się moja przygoda z polską kuchnią sprzed wieków.

Na blogu Pularda. Stół sprzed wieków znajdują się przepisy zaczerpnięte za starych polskich książek kucharskich, przede wszystkim z II połowy XIX i początku XX wieku. Nie inspirowałam się nimi, ale starałam się dokładnie je odtworzyć, aby poznać prawdziwy smak potraw naszych babći prababć. Dlatego nie znajdziecie tu potraw z quinolą, granatem i cukinią, za to odkryjecie, że tak modne dzisiaj topinambury i jarmuż królowały na polskich stołach kilkaset lat temu, podobnie jak burgery z soczewicy i panna cotta o najróżniejszych smakach.

Życzę miłego gotowania!

Małgorzata Kur

O mnie:

Jestem miłośniczką podróżowania, gotowania i jedzenia. Oprócz wertowania starych książek kucharskich piszę książki dla dzieci i młodzieży oraz jeżdżę na spotkania autorskie w szkołach, przedszkolach i bibliotekach. Na swoim koncie mam blisko 20 tytułów, a liczba ta stale się powiększa. Jestem laureatką konkursów literackich, a moje książki są tłumaczone na języki obce.

 

Jeśli chcesz zorganizować ze mną spotkanie lub skontaktować się w innej sprawie – napisz!

Małgorzata Kur

najder.malgosia@gmail.com

 

Kuchnia naszych babek

Przyjmij zaproszenie do kuchni sentymentalnej i sięgnij po przepisy z duszą!

Historii nie budują tylko wielkie zdarzenia, ale przede wszystkim codzienność. Zwykłe czynności, zwyczajni ludzie oraz przedmioty, którymi się otaczali. Zanurzmy się wspólnie w tej małej historii – zapraszamy do stołu zastawionego starą porcelaną i pysznym tradycyjnym jedzeniem. Posmakujmy dań, które przeniosą nas do kuchni naszych babek, albo przywołają dawne rodzinne wspomnienia. Odkryjmy na nowo zapomniane smaki, od wieków obecne w rodzimej tradycji.

Ta książka jest wyjątkową propozycją dla każdego, kto kocha klimat retro i myśli z nostalgią o przeszłości. Prezentuje polskie przepisy z okresu od połowy XIX do połowy XX wieku. Odtworzono je z zachowaniem wszystkich składników i – jeśli to tylko było możliwe – również dokładnych proporcji. Autorka podaje współczesne opisy przygotowania potraw oraz aktualne miary i wagi (niekiedy przeliczane z funtów, łutów czy kwaterek). Wyboru dań dokonała tak, aby wykorzystać w nich produkty sezonowe, lokalne i łatwo dostępne.

Książka ukazała się w wydawnictwie Publicat (klik)

 

Zjeść głowę cukru. Historia kuchni nie tylko dla dzieci

Jeśli jesteście ciekawi, co jadali nasi przodkowie, jak przyrządzano potrawy w czasach, gdy nie znano naczyń, jak wyglądali przodkowie dzisiejszych roślin jadalnych, dlaczego Sienkiewicz dostał w darze głowy cukru, jakie leki można było znaleźć w spiżarni i co popijano do posiłków przed wynalezieniem słodkich napojów i wody mineralnych, polecam moją książkę! Jest przepięknie ilustrowana i zawiera mnóstwo ciekawostek o historii kuchni, które zadziwią nie tylko dzieci! Książkę można kupić m.in. w wydawnictwie Kocur Bury (tutaj).

Moje książki dla dzieci