100 potraw oszczędnościowych (1941)

Elżbieta Kiewnarska, 100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej, 1941

Książka została wydana w trudnych czasach II wojny światowej, gdy brakowało wielu produktów. Elżbieta Kiewnarska podaje przepisy na smaczne dania z dostępnych składników. Wiele przepisów to pożywne zupy, ale są też dania mięsne, takie jak pasztet mięsno-ziemniaczany, kotlety mięsno-ziemniaczane, i ciasta, np. piernik marchewkowy, tort z fasoli i sernik ziemniaczany. Autorka unika trudno dostępnych jaj, cukier zastępuje sacharyną i często używa kostek rosołowych, które świetnie zastępowały świeży bulion.

Składniki, które każda gospodyni powinna zawsze mieć w domu, nawet w najtrudniejszych czasach, to ziemniaki, cebula, słonina, mąka, sól, kostki rosołowe i bułka tarta zrobiona z czerstwego pieczywa.

Przepisy: