600 przepisów (1935)

600 przepisów pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, kremów,soków, galaret, napojów chłodzących, likierów, win, wódek, deserów, konserw, wędlin itp., Maria Śleżańska, 1935

W osiemnastu rozdziałach autorka podaje kilkaset przepisów na leguminy, budynie, słodkie nalewki, pieczywo (zalicza do niego babki, bułki, strucle, placki z owocami,  mazurki, wafle,  ptysie, faworki, ciastka, a nawet torty), konfitury i konserwy z owoców i warzyw, wędliny i nabiał.

Jeden z rozdziałów zatytułowany tajemniczo: „Różne sekreta domowe” zawiera zbiór life hacków przydatnych w gospodarstwie domowym, takich jak na przykład: przechowywanie różnych produktów, żeby się nie psuły, odświeżanie mięsa lub pieczywa, karmienie raków (kaszą gryczaną  i maślanką), pranie, czyszczenie mebli, parkietów, srebra, pozbywanie się komarów (na noc zostawiamy w oknie zapaloną lampkę posmarowaną miodem i winem, komary się przykleją) i pcheł (skrapiamy pościel sokiem z cytryny). 

 

PRZEPISY: