Ciasto z gruszkami w winie


Melszpejz z gruszek (1900)

Słowo „melszpejz” pochodzi z niemieckiego i oznacza potrawę z mąki. Jednak to nie mąka gra w tych deserach główną rolę, a jajka – białka ubite na sztywną pianę, a żółtka utarte z cukrem na krem. Mąka jest tylko dodatkiem, można zastąpić ją bułką namoczoną w mleku, pokruszonymi sucharkami, biszkoptami, ryżem czy waflami. Dzięki pianie z białek ciasto szybko i wysoko rośnie, lecz równie szybko opada, jak w suflecie, dlatego najlepiej jeść je od razu po wyjęciu z piekarnika. Z bitą śmietaną smakują znakomicie.

SKŁADNIKI:

10 małych gruszek

1,5 szklanki cukru

9 jaj

4 kajzerki

1 szklanka mleka

1 szklanka wina

cynamon, goździki

skórka z cytryny

Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Zalać winem, dodać pół szklanki cukru, cynamon i goździki. Gotować do miękkości (ale nie mogą się rozpadać). Odsączyć z wina (można je wypić 🙂 )

Kajzerki przekroić na pół, wybrać miękki środek, zalać mlekiem.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka ubić z resztą cukru, masłem i skórką cytrynową na puszysty krem. Dodać odciśnięte z mleka kajzerki., dokładnie wymieszać.

Delikatnie połączyć białka z pozostała masą.

Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Wyłożyć połowę ciasta, następnie warstwę gruszek i znów ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut.

Podawać ciepłe z sokiem lub bitą śmietaną.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Kucharka litewska”, Wincenta Zawadzka, 1900

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *