Tagi:

Tagi:

Konfitura z pigwy


Pigwy (1913)

Pigwa to owoc z wyglądu przypominający żółte jabłko. Nie nadaje się do jedzenia na surowo – jest sucha i twarda – za to świetnie się sprawdza w przetworach. Ma dużo witaminy C, więc często konfiturę z pigwy dodaje się do herbaty zamiast cytryny. Pigwa przyrządzona wg przepisu Monatowej sprawdzi się jako dodatek do deserów, owsianek, ciast, a powstały w czasie gotowania syrop można dodać do domowych napojów lub właśnie herbaty.

SKŁADNIKI (na 2 słoiczki):

400 g pigwy (2 sztuki)

180 g cukru

300 ml wody

szczypta sody oczyszczonej

Pigwę umyć, obrać ze skórki, przekroić, wyjąc nasiona i pokroić na mniejsze kawałki, paski lub kostkę.

Zagotować wodę z cukrem i sodą, wrzucić do niej pigwę. Gotować, dopóki pigwa nie będzie całkowicie miękka.

Przełożyć do słoiczków, zalać powstałym syropem. Słoiczki można pasteryzować, albo włożyć do lodówki i zjeść w ciągu dwóch tygodni.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *