Tagi: *

Tagi: *

Kruchy placek z brzoskwiniami i kruszonką owsianą


Placek kruchy z marmoladą (1948)

To ciasto jest niezwykłe za sprawą chrupiącej owsianej posypki. Jest tak pyszna, że połowę zjadłam, zamiast posypać nią placek. W oryginalnym przepisie użyto marmolady zamiast świeżych owoców, co świetnie się sprawdzi poza sezonem owocowym. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, które wspaniale pasują do ciasta, szybko zmiękły i nie puściły soku.

SKŁADNIKI:

na ciasto:

140 g mąki

140 g masła

140 g cukru

2 jajka

na posypkę:

90 g płatków owsianych górskich 

30 g masła

1 łyżka cukru

dodatkowo:

4 dojrzałe brzoskwinie lub inne owoce sezonowe albo marmolada

Masło zmiksuj na puszysty krem, dodać do mąki.  Następnie dodaj jajka zmiksowane z cukrem. Dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto na dno, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiekaj 10 minut.

Gdy ciasto się piecze, umyj brzoskwinie, zdejmij im skórkę i pokrój w mniejsze kawałki.

Przygotuj posypkę: na patelni rozpuść masło, dodaj płatki i cukier i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.

Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, rozłóż na nim owoce lub marmoladę, posyp płatkami owsianymi i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.

Podawaj ostudzone.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *