Tagi: *

Tagi: *

Chrust lany


Chrust lany angielski (1935)

Chrust lany to propozycja dla zapracowanych miłośników faworków – ciasto przygotowuje się błyskawicznie, nie trzeba go wyrabiać, a po usmażeniu jest kruche i przypomina w smaku faworki.

SKŁADNIKI:

6 żółtek

120 g mąki

80 g mleka

2 łyżeczki cukru

1 łyżka rozpuszczonego masła

smalec do smażenia

cukier puder do oprószenia

Żółtka z cukrem ubić na puszysty jasny krem. Dodać mąkę, mleko i masło, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.

Roztopić smalec.

Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego. Gdy smalec będzie dostatecznie rozgrzany, spuszczać na niego długie, zakręcone nitki ciasta. Smażyć do zarumienienia. Wyjmować na papierowy ręcznik. Gdy chrust ostygnie, posypać cukrem pudrem.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„600 przepisów pieczenia ciast itp”, Maria Śleżańska, 1935

 

Spróbuj również:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *