Masła smakowe
Masła ostre do śniadań i kanapek (1913)
Masła smakowe to jedno z moich ulubionych odkryć dawnej kuchni. Pomysłowość dodatków jest zaskakująca – rum, musztarda, bryndza, sery, anchovies, cytryna, kmin, korniszony, kapary to tylko niektóre z nich. Takie masło jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, na grzanki, do puree ziemniaczanego, gotowanych warzyw, mięs i ryb. Można je mrozić i odkrawać po kawałku w razie potrzeby. Poniżej cztery niezwykłe przepisy na ostre masła.
Masło angielskie ostre
SKŁADNIKI (ilości wg uznania):
masło 82%
ser cheddar
musztarda angielska
pieprz biały
Ser zetrzeć na tarce, pieprz utrzeć w moździerzu. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę, połączyć z dodatkami.
Liptauer garniert czyli bryndza garnirowana
SKŁADNIKI (ilości wg uznania):
masło 82%
bryndza (tyle samo ile masła)
kapary
korniszony
cebula
szczypiorek
musztarda francuska
kminek
papryka ostra
Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Korniszony, kapary, cebulę, szczypiorek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki.
Masło przecierane z serem Roquefort
SKŁADNIKI (ilości wg uznania):
masło 82%
ser Roquefort (tyle samo, ile masła)
rum
Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Ser utrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki.
Masło sardelowe
SKŁADNIKI (ilości wg uznania):
masło 82%
filety anchovies
cytryna
kapary
żółtka
Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Kapary i anchovies drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i żółtka. Połączyć wszystkie składniki.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Uniwersalna książka kucharska, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Rany, jakie pyszności! I jakie piękne zdjęcia. To przepis dla mnie, koniecznie muszę spróbować.
Czy masło z anchovies czuć bardzo ryba? 🙁
Bardzo, chociaż dałam malutko anchovies…
Często robię masło ziołowe i używam na grzanki. Ale takie masło smakowe to dla mnie nowość, chętnie zrobię.