Smalec z fasoli
(1941)
To idealne smarowidło do chleba na czas kryzysu. Smalec z fasoli, który ostatnio jest bardzo popularny, wcale nie jest nowym wynalazkiem – ten przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1941 roku (w tej samej książce można znaleźć przepis na pastę z bakłażana). Pyszne, proste i tanie.
SKŁADNIKI:
150 g suchej fasoli
250 g cebuli
olej lub smalec do smażenia
sól, pieprz, majeranek
Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu lub oleju.
Ugotowaną fasolę zblendować na gładką pastę, dodać cebulę i przyprawy, wymieszać. Podawać z pieczywem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Elżbieta Kiewnarska, 100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej, 1941
Spróbuj również:
Interesujacy smalec.
Uwielbiam ten smalec, czasem dodaję jabłko albo smażony boczek.