Fasola z sosem chrzanowym
Kolejne proste i tanie danie z czasów II wojny światowej, które przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom chrzanu. Wszystkie składniki tej potrawy zaskakująco dobrze do siebie pasują. W oryginalnym przepisie użyto świeżego chrzanu, ale o tarty ze słoika da ten sam efekt i oszczędzi sporo pracy.
SKŁADNIKI:
250 g suchej fasoli
3 łyżki tartego chrzanu (lub więcej, wg uznania)
30 g mąki
pół kostki bulionowej lub szklanka rosołu lub wody
sól, pieprz, majeranek
olej, masło do smażenia (w wersji mięsnej ewentualnie smalec)
Fasolę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia ugotować do miękkości.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać mąkę i zrobić gęstą zasmażkę. Rozcieńczyć rosołem, dodać chrzan i przyprawy i cały czas mieszać. Gdy sos zgęstnieje, wrzucić fasolę na dwie minuty. Podawać gorące.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Elżbieta Kiewnarska, 100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej, 1941
Spróbuj również:
Ekstra pomysł, robiłam już dwa razu tak nam smakowało . Sos chrzanowy to smak mojego dzieciństwa (obiadki w pzedszkolu i szkole)