Ciasto ucierane z rabarbarem
Krajanka maślana (1908)
O historii rabarbaru, który miał w Europie zrobić karierę w medycynie, tymczasem został gwiazdą kuchni pisałam przy okazji przepisu na zupę z rabarbaru (tutaj). Oryginalny przepis na to ciasto nosi tytuł „krajanka maślana”. Słowo to niegdyś oznaczało kromkę chleba, ewentualnie „pokrajane” ciasto. Do wypieku można użyć dowolnych owoców sezonowych, a nawet z puszki. Ciasto nie wymaga wiele zachodu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki, kruszonka jest tu zbędna – dokładnie takie robię od lat i własnie dzięki prostocie podbiło nasze serca i żołądki.
SKŁADNIKI:
250 g mąki
200 g masła (lub masła roślinnego / margaryny)
250 g cukru
4 jajka
4 łodygi rabarbaru (lub inne owoce sezonowe)
łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar umyć, pokroić, zasypać niewielką ilością cukru, wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny.
Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajka, miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować.
Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu gęsto ułożyć rabarbar. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy ciasto jest upieczone).
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska”, Marta Norkowska, 1908
Spróbuj również:
Ciasto pyszne! Zyskało mnóstwo pochwał od domowników 🙂 dodałbym tylko więcej rabarbaru.. Chyba, ze moje łodygi były zbyt chude 😉
Albo miałaś większą blaszkę, bo ja ułożyłam rabarbar tak gęsto, że więcej już bym nie wcisnęła 😉 Trzeba mieć zapasową łodygę!
Już dwa razy robiłam to ciasto, rzeczywiście szybko się robi i jest pyszne.