Ciasto z dyni
(1898)
Wydawało mi się, że ciasto z dyni to dość świeży pomysł, w dodatku zaczerpnięty z Ameryki, gdzie pumpkin pie przygotowuje się z okazji Święta Dziękczynienia. Tymczasem w polskiej książce kucharskiej z XIX wieku znalazłam ten oto przepis! Polecam ten pyszny jesienny deser.
SKŁADNIKI:
125 g masła
250 g cukru (lub więcej)
125 g mielonych migdałów
125 g rodzynek
7 jaj
450 g mąki pszennej
600 g puree z pieczonej dyni
łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować.
Ciasto przełożyć do formy, polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę (sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone).
Ciasto z dyni podawać po całkowitym ostygnięciu.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych”, Maria Czarnowska, 1898
Spróbuj również:
muszę spróbwać:)