Drożdżówki ze śliwkami


Knysze ze śliwkami węgierskiemi (1861)

Knysz to danie kuchni wschodniej – drożdżowy pieróg lub bułka z różnymi, przeważnie wytrawnymi nadzieniami: ziemniakami, kapustą, grzybami, twarogiem. W słowniku Gołębiowskiego z 1830 roku i Glogera z 1900 roku knysz definiuje się jako okrągły pieróg nadziewany cebulą. Poniższy przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1961 roku i nie wpisuje się w te definicje, ponieważ jest nadziewany śliwkami węgierkami i podawany na słodko.

SKŁADNIKI:

125 g masła

4 żółtka

2 jajka

125 ml śmietany 30%

30 g świeżych drożdży

350 g mąki

12o g cukru

20 śliwek węgierek

Masło ubić z jajkami, żółtkami i cukrem na puszysty krem.

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać do masy, zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać mąkę, wyrabiać długo, aż ciasto zacznie odklejać się od miski.

Z ciasta formować małe spłaszczone bułeczki, w odstępach ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i poczekać, aż urosną (ok. godzinę).

Śliwki umyć, przekroić na połówki. Po dwie połówki położyć na wierzchu każdej bułki (skórką do dołu). Posypać cukrem lub kruszonką.

Piec 30 minut w 180 stopniach.

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Kucharz polski jaki być powinien. Książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń”, Bronisława Leśniewska, 1861.

 

Spróbuj również:


One Response to Drożdżówki ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *