Tagi:

Tagi:

Kruche precelki migdałowe


Pracelki cukrowe (1892)

Prawdziwe precle robione są z ciasta drożdżowego, a „pracelki” to ciasteczka z kruchego ciasta. Masę można uformować na kształt precla, ale podczas pieczenia na pewno się rozejdzie. Moje pracelki udekorowałam cukrem perlistym (po posmarowaniu białkiem, a przed pieczeniem).

SKŁADNIKI:

500 g mąki

250 g masła

250 g cukru

125 g mielonych migdałów

6 żółtek

2 łyżki śmietany 18%

cynamon

skórka z 1 cytryny

Miękkie masło ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać mielone migdały, wbić żółtka.

Dodać śmietanę, cynamon, skórkę  z cytryny i mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie da się formować, dodać mąki lub migdałów.

Z ciasta utoczyć wałeczki i uformować je na kształt precla. Można również ciasto rozwałkować i foremkami powykrawać kształty.

Precelki posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać cukrem perlistym.

Piec z 180 stopniach ok. 20 minut, ,sprawdzając, żeby się nie przypaliły.

 

stary przepis oryginalny:

Utrzeć na śmietanę 1/2 funta masła z 1/2 funtem cukru i 1/4 funta tłuczonych migdałów; do tego wbić 6 żółtek, 2 łyżki kwaśnej śmietany, dodać trochę cynamonu otartą skórę z cytryny i 1 funt mąki. Wszystko razem wymięszać i robić z tej masy pracelki, posmarować je jajkiem i na blaszce w ciepłym piecu upiec.

„Kucharz Wielkopolski”, Maria Śleżańska, 1892

 

Spróbuj również:


   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *