Kruchy placek z brzoskwiniami i kruszonką owsianą
Placek kruchy z marmoladą (1948)
To ciasto jest niezwykłe za sprawą chrupiącej owsianej posypki. Jest tak pyszna, że połowę zjadłam, zamiast posypać nią placek. W oryginalnym przepisie użyto marmolady zamiast świeżych owoców, co świetnie się sprawdzi poza sezonem owocowym. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, które wspaniale pasują do ciasta, szybko zmiękły i nie puściły soku.
SKŁADNIKI:
na ciasto:
140 g mąki
140 g masła
140 g cukru
2 jajka
na posypkę:
90 g płatków owsianych górskich
30 g masła
1 łyżka cukru
dodatkowo:
4 dojrzałe brzoskwinie lub inne owoce sezonowe albo marmolada
Masło zmiksuj na puszysty krem, dodać do mąki. Następnie dodaj jajka zmiksowane z cukrem. Dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto na dno, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiekaj 10 minut.
Gdy ciasto się piecze, umyj brzoskwinie, zdejmij im skórkę i pokrój w mniejsze kawałki.
Przygotuj posypkę: na patelni rozpuść masło, dodaj płatki i cukier i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, rozłóż na nim owoce lub marmoladę, posyp płatkami owsianymi i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
Podawaj ostudzone.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
Dodaj komentarz