Niecodzienny sernik ziemniaczany
Torcik kartoflany z serem (1930)
To niezwykłe, bezglutenowe ciasto w zasadzie ma dwa składniki: ziemniaki i twaróg. Ich idealne proporcje sprawiają, że smak ziemniaków w ogóle nie jest wyczuwalny, a ciasto jest wilgotne i bardzo serowe. Pyszna, tania i szybka alternatywa dla czasochłonnych, wieloskładnikowych serników.
SKŁADNIKI:
750 g ziemniaków
500 g twarogu
100 g masła
3 jajka
200 g cukru pudru
cukier waniliowy
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z jednej pomarańczy
Ziemniaki ugotować, gdy ostygną ubić lub przepuścić przez maszynkę do ziemniaków.
Masło zmiksować na puszysty krem, dodać żółtka, cukier, cukier puder i skórkę z pomarańczy, zmiksować.
Ser zmielić lub dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać do kremu z masła. Na koniec dodać ziemniaki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą ziemniaczaną za pomocą szpatułki lub łyżki.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Piec około 40 minut w 180 stopniach (po 30 minut sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, jeśli tak, wyjąć).
Podawać po kilku godzinach lub następnego dnia schłodzone w lodówce.
stary przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)
Elżbieta Kiewnarska, „Potrawy z kartofli”, Warszawa 1930
Spróbuj również:
Wow! Pierwszy raz słyszymy o takim przepisie! Koniecznie musimy go przetestować 🙂
Przetestujcie na kimś, nikt nie zgadnie, co jest w środku 🙂
Ten sernik jest pyszny! Wilgotny, aromatyczny i bardzo ‚sernikowy’.
Mój pierwszy sernik „w życiu” i coś fantastycznego, częstuję, a dopiero potem mówię, co jest w środku <3 Jak ktoś lubi, mogę zaproponować też rodzynki co środka 😉
Cieszę się, że Ci smakuje 🙂 To jeden z moich ulubionych przepisów.
Uwielbiam ten sernik, robiłam już trzy razy i za każdym razem wychodzi super. Chociaż młode ziemniaki nieco zmieniają smak, robi się bardziej wilgotny. Wolę robić ze starych. Naprawdę świetny przepis 🙂
Jak przygotowywałaś ser? Mląc go w maszynce?
P.S. Czy można liczyć na jakieś aktualizacje strony? 🙂
Ser blenduję blenderem 🙂
A o jakie aktualizacje strony chodzi? Jakieś wizualne czy treściowe?
Upielkam dla Mamy z okazji urodzin i czekalam az cala rodzina wezmie pierwszy gryz. Nikt sie nie skapna, oprocz brata ktory wiedzial ze ziemniaki dodano do sernika. Mama mowila ze w zyciu nie zgadnelaby ze dodalam ziemniaki. Sernik wyszedl troche zbity, ale wilgotny i wszystkim smakowal. Dodalam laske prawdziwej wanilii i uzylam zmielonego sera z wiaderka.
Cieszę się, że smakował 🙂 Rzeczywiście nie jest tak delikatny jak robiony na twarogu z wiaderka, ale ziemniaków wcale nie czuć.