Ptysiowe kule śnieżne (Schneeballen)
Schneeballen (1913)
Przepis na te pyszne pączki jest nietypowy z dwóch powodów: po pierwsze oryginalne niemieckie Schneeballen, czyli kule śnieżne, są robione z kruchego ciasta, a nie z parzonego, jak w tym przepisie. Po drugie samo ciasto parzone (ptysiowe) również nie jest tu typowe, ponieważ nie zawiera masła. Powstałe pączuszki są jednak pyszne, wilgotne i porowate, jak na ciasto ptysiowe przystało. Doskonała przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek.
SKŁADNIKI (na 28 sztuk):
250 ml mleka
1 łyżka cukru
pół łyżeczki cynamonu
170 g mąki
2 jajka + 4 żółtka
szczypta soli
smalec lub masło klarowane do smażenia
cukier puder do podania
Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Dodać mąkę, cały czas mieszając, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od garnka. Najłatwiej zrobić do mikserem. Zdjąć z ognia.
Gdy ciasto przestygnie dodać jajka, żółtka i szczyptę soli. Jajka dodawać po kolei, cały czas miksując. Może się okazać, że nie wszystkie żółtka są potrzebne – ciasto ma mieć taką konsystencję, żeby dało się z niego formować kulki.
Rozgrzać tłuszcz w rondelku. dłońmi zwilżonymi masłem lub olejem formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do tłuszczu. Smażyć, dopóki się nie przyrumienią i nie zaczną pękać. Pączki powinny sporo urosnąć.
Gdy ostygną oprószyć je cukrem pudrem. Podawać na zimno.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Ptysiowe pyszności 😉
Pani blog jest wspaniały (chyba to już gdzieś tutaj pisałam, ale wciąż odkrywam nowe, świetne przepisy!)
Dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że przepisy się sprawdzą 🙂