Biała kiełbasa pieczona w piwie
Kiełbasy na piwie na śniadanie (1900)
Tytuł przepisu sugeruje, że danie na przełomie XIX w XX wieku jadano na śniadanie. Dziś kojarzy się jedynie ze śniadaniem wielkanocnym i tak przyrządzona biała kiełbasa może być świetną alternatywą dla tradycyjnej, gotowanej. W czasie pieczenia alkohol wyparowuje, smak piwa nie jest dominujący, kiełbaski są soczyste i aromatyczne. Można doprawić je łyżką musztardy francuskiej.
SKŁADNIKI:
8 białych kiełbasek
butelka słabego, jasnego piwa
łyżka masła
2-3 cebule
szklanka bulionu
pół cytryny
2 łyżki mąki
Kiełbasy włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i bulionem, dodać łyżkę masła, pokrojona w piórka cebulę oraz plasterki cytryny. Piec do uzyskania pożądanego stopnia zarumienienia skórki (w czasie pieczenia można obracać, aby równomiernie się przyrumieniły).
Gdy kiełbasy będą gotowe wyjąć je z naczynia na półmisek, a do pozostałego płynu dodać mąkę – w ten sposób powstanie gęsty sos do polania. Danie podawać na ciepło.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Kucharka litewska…”, Wincenta Zawadzka, 1900
Spróbuj również:
Robię podobnie, tylko nie w bulionie, w samym piwie. Bulion coś tu wnosi nowego?
Na pewno wnosi, wystarczy porównać smak zupy na warzywach i na mięsie, są różne. Czy lepsze – to już kwestia gustu. Mnie z bulionem smakuje.