Tagi:

Tagi:

Biała kiełbasa pieczona w piwie


Kiełbasy na piwie na śniadanie (1900)

Tytuł przepisu sugeruje, że danie na przełomie XIX w XX wieku jadano na śniadanie. Dziś kojarzy się jedynie ze śniadaniem wielkanocnym i tak przyrządzona biała kiełbasa może być świetną alternatywą dla tradycyjnej, gotowanej. W czasie pieczenia alkohol wyparowuje, smak piwa nie jest dominujący, kiełbaski są soczyste i aromatyczne. Można doprawić je łyżką musztardy francuskiej.

SKŁADNIKI:

8 białych kiełbasek

butelka słabego, jasnego piwa

łyżka masła

2-3 cebule

szklanka bulionu

pół cytryny

2 łyżki mąki

Kiełbasy włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i bulionem, dodać łyżkę masła, pokrojona w piórka cebulę oraz plasterki cytryny. Piec do uzyskania pożądanego stopnia zarumienienia skórki (w czasie pieczenia można obracać, aby równomiernie się przyrumieniły).

Gdy kiełbasy będą gotowe wyjąć je z naczynia na półmisek, a do pozostałego płynu dodać mąkę – w ten sposób powstanie gęsty sos do polania. Danie podawać na ciepło.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Kucharka litewska…”, Wincenta Zawadzka, 1900

Spróbuj również:

 

2 Responses to Biała kiełbasa pieczona w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *