Placki z kaszy gryczanej krakowskiej
Bliny z kaszki krakowskiej albo pszennej (1861)
Kasza krakowska to niegdyś bardzo popularny rodzaj kaszy gryczanej – niepalonej i drobnej. Dodawano ją do zup w postaci sypkiej lub ugotowaną na gęsto i pokrojoną w kostkę. Służyła także do nadziewania raków i była dodatkiem do dań mięsnych. Kasza krakowska jest bardzo delikatna w smaku, dlatego świetnie nadaje się również do deserów. Podobno ulubiony deser królowej Anny Jagiellonki to właśnie ciasto z kaszy krakowskiej.
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki kaszy krakowskiej
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1/4 szklanki cukru
3 jajka
skórka z cytryny
dowolna konfitura
Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem masła. Trzeba jej pilnować i mieszać, żeby się nie przypaliła. Ugotowaną ostudzić.
Rozdzielić białka i żółtka. Białka ubić na pianę.
Ostudzoną kaszę zmiksować z żółtkami, skórką z cytryny i cukrem, następnie za pomocą łyżki lub łopatki delikatnie wmieszać pianę z białek.
Na maśle smażyć placuszki ej samej wielkości. Nie powinny być bardzo przysmażone.
Gotowe placki z kaszy krakowskiej układać w kokilkach wysmarowanych masłem, naprzemiennie z warstwą konfitur. Zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe, polane sokiem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Kucharz polski jaki być powinien. Książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń”, Bronisława Leśniewska, 1861.
Spróbuj również:
Zrobiłam te placuszki dla córki, która nie cierpi kaszy gryczanej. Zjadła wszystko z dżemem, nawet nie spytała z czego są zrobione, tak jej smakowało 🙂 Fajny i oryginalny przepis
Trochę się naszukałam kaszy, ale było warto, bo placki pychota. Jeszcze chcę spróbować ciasta z kaszy krakowskiej z twojego bloga 🙂
Ciasto jest świetne i bardzo proste, często je robię, bo mam poczucie, że to zdrowe słodkości. Bardzo polecam!