Wytrawne pączki ziemniaczane
Pączki z kartofli (1917)
W „Kuchni polsko-amerykańskiej” opisanych jest ponad dwadzieścia sposobów przygotowania ziemniaków – stożki, kulki, krokieciki, ziemniaki pieczone i zapiekane. W gruncie rzeczy wiele z nich zawiera te same składniki, a różnią się jedynie formą podania. Pączki ziemniaczane doskonale zastąpią tradycyjne puree do obiadu, ale równie dobrze smakują na zimno jako przekąska.
SKŁADNIKI:
3 łyżki mąki
3 duże ziemniaki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
posiekana natka pietruszki
sól
Ziemniaki ugotować i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć z ubitymi jajkami i resztą składników. Z powstałej masy formować kuleczki i smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)
„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”,
A.J.K, 1917
Spróbuj również:
Uwielbiam te pączuchy, robiłam na sylwestra i urodziny, wszystkim smakowały.
Świetny przepis, robiłam dwa razy i jak dla mnie one są nawet lekko słodkawe 😉