Jajecznica szwajcarska z serem i śmietanką
Chociaż w „Kuchni polsko-amerykańskiej” znajduje się kilka przepisów na „jajecznicę”, to większość z nich tak naprawdę jajecznicą nie są, a zapiekanymi jajkami, mimo że według słowników z początku XX wieku jajecznica to „potrawa z jaj bitych i smażonych na maśle albo na słoninie”. Poniższy przepis jest pierwszy z cyklu „śniadaniowego” i chyba najskromniejszy spośród przeróżnych i przedziwnych propozycji jajecznic.
SKŁADNIKI (na dwie kokilki)
masło
4 łyżki tartego sera żółtego
4 jajka
2 łyżeczki śmietany 30%
sól, pieprz
Kokilki posmarować masłem, na dno włożyć po 2 łyżki tartego sera.
Wbić po 2 jajka, posolić, popieprzyć, polać dwiema łyżeczkami śmietanki, na wierzchu posypać dwiema pozostałymi łyżkami sera.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 8-10 minut.
przepis oryginalny
Jajecznica Szwajcarska
Rozsmarować łyżkę masła na dnie blaszanej miseczki lub formy do ciasta i na wierzch nasypać dwie łyżki tartego sera, starając się rozpostrzeć ser równo po całem naczyniu, na to zaś wbić cztery do sześciu jaj, czyniąc to ostrożnie, aby nie rozbić żółtek; posypać solą i pieprzem i polać łyżką lub dwiema śmietanki i nasypać na wierzch dość grubą warstwę tartego sera, poczem wstawić w wolny piec na piętnaście do dwudziestu minut.
„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”,
A.J.K, 1917
Spróbuj również:
Zrobiłam pojedyncze jajka w formie do muffinek, bo nie miałam kokilek i również wyszło bardzo dobre.
Oczywiście, można i tak, smak się nie zmieni, tylko porcje będą nieco mniejsze 🙂
Zrobiłam i muszę napisać, że smakuje znakomicie
Cieszę się 🙂