Tagi: * *

Tagi: * *

Pierogi z twarogiem i słodką kapustą


Pierogi z kapustą i ze serem (1921)

Po sukcesie pierogów z kapustą i jajkiem na twardo (przepis tutaj) czas na pierogi z kapustą i twarogiem. Są bardzo delikatne i lekkie, świetnie smakują podsmażone z bułką tartą albo gotowane i polane masłem.

SKŁADNIKI:

500 g mąki

1 jajko

250 g twarogu półtłustego

200 g kapusty

2 łyżki bułki tartej

masło

sól, pieprz

Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem.

Kapustę ugotować w osolonej wodzie, ma być miękka, ale się nie rozpadać. Następnie odcedzić z wody, posiekać i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.

Twaróg zmiksować na gładką masę z bułką tartą. Dodać kapustę, wymieszać łyżką.

Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i sklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać z roztopionym masłem lub bułką tartą.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921

 

Spróbuj również:


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *