Gofry
Wafle (1913)
Myślałam, że bez proszku do pieczenia lub sody nie wyjdą – ale wyszły pyszne! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, trzymają kształt. I pomyśleć, że ten przepis ma ponad 100 lat!
SKŁADNIKI (na 8 sztuk):
6 jaj
125 g cukru (w wytrawnych pominąć)
125 g masła
250 g mąki pszennej
otarta skórka z cytryny (w wytrawnych pominąć)
szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę.
Masło roztopić, dodać do żółtek. Dodać skórkę z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z pozostałą masą.
Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcje ciasta, piec do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami (słodkimi lub wytrawnymi).
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Całe życie szukałam tego przepisu .Dzieki