Ciasteczka z cukrem
Kwadraciki (1948)
Te pyszne ciasteczka choć zawierają drożdże, smakują jak półfrancuskie. W cieście znajduje się tylko łyżeczka cukru, cała słodycz pochodzi z zewnętrznej przyrumienionej skórki. Są pyszne, chrupiące i łatwe do zrobienia.
SKŁADNIKI:
300 g mąki
150 g masła
250 ml śmietany 18%
1 białko
1/4 kostki świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru + cukier do posypania
Drożdże rozpuścić w minimalnej ilości ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.
Mąkę zagnieść z masłem, dodać śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto. Jeśli przykleja się, można dodać dodatkowej mąki.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać ciasteczka. Przełożyć e na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarować białkiem, a następnie grupo posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut – do zarumienienia.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
Dodaj komentarz