Tagi:

Tagi:

Ciasto z dyni


(1898)

Wydawało mi się, że ciasto z dyni to dość świeży pomysł, w dodatku zaczerpnięty z Ameryki, gdzie pumpkin pie przygotowuje się z okazji Święta Dziękczynienia. Tymczasem w polskiej książce kucharskiej z XIX wieku znalazłam ten oto przepis! Polecam ten pyszny jesienny deser.

SKŁADNIKI:

125 g masła

250 g cukru (lub więcej)

125 g mielonych migdałów

125 g rodzynek

7 jaj

450 g mąki pszennej

600 g puree z pieczonej dyni

łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy, polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem.  Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę (sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone).

Ciasto z dyni podawać po całkowitym ostygnięciu.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych”, Maria Czarnowska, 1898

 

Spróbuj również:

One Response to Ciasto z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *