Tagi:

Tagi:

Kasztany w cukrze


Kasztany smażone w cukrze (1913)

Kasztany w cukrze do wspaniała słodka przekąska – ale wcale nie takie było ich pierwotne przeznaczenie! Na przełomie XIX i XX wieku kasztanami obkładano jarzynę do obiadu, zwykle jarmuż i szpinak, choć Monatowa zaleca podawać je nawet z marchewką i groszkiem (jarzynę podawano także z grzaneczkami!).

SKŁADNIKI:

20 kasztanów

mleko

laska wanilii

15 łyżek cukru

Kasztany ponacinać i ugotować w wodzie. Następnie zdjąć obie łupiny, zalać mlekiem z dodatkiem wanilii i gotować, póki nie będą zupełnie miękkie i nie zaczną się rozpadać. Mleka ma być tyle, żeby ledwie zakrywało kasztany.

Zrobić syrop cukrowy z 15 łyżek cukru i 15 łyżek wody. Gdy syrop zacznie gęstnieć, wrzucić kasztany. Smażyć, dopóki syrop nie stanie się bardzo gęsty i nie oblepi kasztanów.

Kasztany przełożyć na kratkę lub papier do pieczenia, wysuszyć.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *