Tagi: * *

Tagi: * *

Grzanki z jajkiem i wędzonym łososiem


Grzanki z łososiem (1931)

Na początku XX wieku małe grzaneczki z bułki uchodziły za elegancką przekąskę. Dodatki były dość wyrafinowane, np. łosoś, sardele, kapary, masło musztardowe, ostry ser. Podobnie jak kanapki, autorki książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku zalecają serwowanie grzanek na serwecie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie albo podwieczorek.

SKŁADNIKI

1 półbagietka

2 jaja

30 g wędzonego na zimno łososia

1/3 szklanki mleka

2 łyżki masła

sól, pieprz

Bagietkę pokrój na grubsze kromki, skrop z obu stron mlekiem, zarumień na łyżce masła na patelni.

Rozbij jajka z drobno pokrojonym łososiem, dopraw solą i pieprzem i usmaż na łyżce masła jajecznicę. Nie może być mocno ścięta.

Nakładaj jajecznicę na kromki bagietki, przykryj drugą kromką. Podawaj ciepłe.

 

stary przepis oryginalny (www.poloniusz.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *