Grzanki z jajkiem i wędzonym łososiem
Grzanki z łososiem (1931)
Na początku XX wieku małe grzaneczki z bułki uchodziły za elegancką przekąskę. Dodatki były dość wyrafinowane, np. łosoś, sardele, kapary, masło musztardowe, ostry ser. Podobnie jak kanapki, autorki książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku zalecają serwowanie grzanek na serwecie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie albo podwieczorek.
SKŁADNIKI
1 półbagietka
2 jaja
30 g wędzonego na zimno łososia
1/3 szklanki mleka
2 łyżki masła
sól, pieprz
Bagietkę pokrój na grubsze kromki, skrop z obu stron mlekiem, zarumień na łyżce masła na patelni.
Rozbij jajka z drobno pokrojonym łososiem, dopraw solą i pieprzem i usmaż na łyżce masła jajecznicę. Nie może być mocno ścięta.
Nakładaj jajecznicę na kromki bagietki, przykryj drugą kromką. Podawaj ciepłe.
stary przepis oryginalny (www.poloniusz.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również:
Dodaj komentarz