Kotlety z soczewicy
(1921)
Tak popularne dziś wegetariańskie kotlety z soczewicy to wcale nie nowy wynalazek. Ten przepis znalazłam w kucharskiej z 1921 roku pt. „Oszczędnie obiady bezmięsne”. Kotlety świetnie smakują solo, z sosem grzybowym, można z nich także zrobić burgery, podając w bułce z warzywami. W każdej postaci są doskonałą alternatywą dla mięsa.
SKŁADNIKI:
500 g suchej zielonej soczewicy
3 jajka
cebula
3-4 czubate łyżki mąki
bułka tarta
sól, pieprz, pietruszka (lub ulubione przyprawy do kotletów)
Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzić. Następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Powinna mieć grudkowatą konsystencję.
Cebulę poszatkować, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać do soczewicy.
Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać.
Formować kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju do przyrumienienia.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921
Spróbuj również:
Dodaj komentarz