Spaghetti z bułką i parmezanem
Makaron włoski z parmezanem (1921)
Przepis na to danie pochodzi z książki „Oszczędne obiady bezmięsne” i rzeczywiście makaron jest tani, prosty w przygotowaniu, z podstawowych składników, które znajdują się w każdej kuchni. Być może połączenie spaghetii i bułki tartej wydaje się dziwne, jednak w kuchni włoskiej jest bardzo popularne (oprócz bułki Włosi dodają jeszcze aromatyczne przyprawy, a nawet starty chrzan!) . To danie ratunkowe, gdy brakuje pomysłu i czasu na obiad, choć jednocześnie pyszne i sycące.
SKŁADNIKI:
240 g suchego makaronu spaghetti
50 g masła
80 g bułki tartej
starty parmezan (ilość wg uznania)
sól, pieprz
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i chwilę podsmażyć.
Makaron odcedzić, wymieszać z bułką tartą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty parmezan, wymieszać.
Można również użyć makaronu pozostałego z poprzedniego dnia i odpiec ze wszystkimi dodatkami w piekarniku. Wtedy należy go polać z wierzchu dodatkową porcja rozpuszczonego masła.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921
Spróbuj również:
Będzie dziś grane na kolację;)
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂