Modra kapusta z kiełbaskami duszona w winie
Kiełbaski duszone w czerwonej kapuście (1913)
Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanej modrej kapusty. Chociaż jest duszona w dużej ilości wina, alkohol wyparowuje w czasie długiego gotowania, nadając kapuście intensywny aromat. Dodatek kiełbasek może wydawać się dziwny, ale świetnie pasują do tego dania i na pewno przypadną do gustu mięsożercom!
SKŁADNIKI:
mała główka czerwonej kapusty
szklanka czerwonego wina półsłodkiego
cytryna
pół łyżki mąki
łyżka masła
przyprawa Maggie lub podobna (można pominąć)
frankfurterki lub parówki
Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem i zostawić na pół godziny.
Kapustę odcedzić, dodać sok z połówki cytryny.
Łyżkę masła rozpuścić, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie wlać wino i dobrze wymieszać. Dodać kapustę, posolić, popieprzyć, dodać do smaku cukru i soku z cytryny jeśli potrzeba. Jeśli wino nie przykrywa całej kapusty, zwiększyć jego ilość. Dusić do miękkości.
Piętnaście minut przed podaniem na wierzch kapusty położyć kiełbaski lub parówki (można to zrobić dużo wcześniej, wtedy soki z duszonych kiełbasek przenikną do kapusty). Podać, gdy kapusta będzie miękka.
przepis oryginalny:
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz