Smażone kulki ziemniaczano-ryżowe
Krokiety z kartofli i ryżu (1917)
Patrząc na efekt końcowy, aż trudno uwierzyć, że przepis ma ponad 100 lat. Smażone na głębokim tłuszczu kulki (w oryginale krokiety) z gotowanych ziemniaków i ryżu mogą być podstawą do większych dań lub samodzielną przekąską. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI
filiżanka zimnych gotowanych kartofli
filiżanka zimnego gotowanego ryżu
pół filiżanki mleka
sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania (u mnie suszone pomidory)
mąka lub bułka tarta do panierowania
Wszystkie składniki prócz panierki wymieszać. Robić małe kulki wielkości klopsików. Obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
stary przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)
„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich
w Ameryce”, A.J.K, 1917
Spróbuj również:
Dodaj komentarz